Doekjes campagne

Het Almeerse riool is een gescheiden rioolstelsel. Ons afvalwater en regenwater gaan door aparte buizen. Dat is uniek en behoorlijk duurzaam, maar geeft wel een grotere kans op verstoppingen in het riool.

Het goede nieuws is: we kunnen hier zelf iets aan doen. Door #spoelbewust met het riool om te gaan!

Toiletpot

Rioolverstoppingen

Het riool in Almere steekt net iets anders in elkaar dan de riolen van andere steden. In Almere wordt het afvalwater bij een stevige regenbui nooit zomaar doorgespoeld. Dat brengt een risico met zich mee: veel vochtige wegwerpdoekjes creëren verstoppingen in het riool. En dat terwijl mensen denken dat ze deze wel kunnen doorspoelen. Hoe zit het nu precies?

Icoon toilet
Vochtig toiletpapier

Vochtig toiletpapier

De term ‘vochtig toiletpapier’ is nogal verwarrend. Ook al denk je dat je deze doekjes kan doorspoelen: ze zijn té stevig om op tijd uit elkaar te vallen in het riool. Wat het extra verwarrend maakt is dat sommige verpakkingen aangeven dat je de doekjes wel mag doorspoelen, maar dat is dus niet zo.

Vochtige billendoekjes

Vochtige billendoekjes

Net als vochtig toiletpapier zijn billendoekjes té stevig en kan je ze beter weggooien in de prullenbak (bij het restafval). Raak ook niet in de war door iconen of teksten zoals ‘100% biodegradable’ of & ‘bio-afbreekbaar’. De doekjes zullen op den duur wel afbreken, maar dat proces duurt langer dan wat nodig is voor het riool.

Vochtige schoonmaakdoekjes

Vochtige schoonmaakdoekjes

Voor schoonmaakdoekjes geldt hetzelfde: voordat ze oplossen, klonten ze al vast aan andere vezels en afval in de riolering. Sommige verpakkingen bevatten een ‘niet-doorspoelen’ icoon, maar deze is niet altijd even duidelijk aanwezig. Of het icoon er nou wel of niet staat, weet dat deze doekjes ook niet in het riool horen.

Overige artikelen (als maandverband, tampons en condooms)

Overige artikelen

Naast vochtige doekjes worden er ook veel tampons, maandverband, condooms en andere voorwerpen in het riool van Almere aangetroffen; ook deze artikelen kan je beter in de prullenbak (bij het restafval) gooien. Een tip is om een prullenbak naast je toilet te zetten. Zo moedig je jezelf aan om dingen weg te gooien waar ze horen.

Duizenden kilo’s aan doekjes

Per maand komt er ongeveer een ton (1.000 kilo) aan vochtige doekjes in het riool van Almere terecht. Een gemiddeld vochtig doekje weegt 5 gram. Dit betekent dat er in héél Almere maandelijks 200.000 doekjes in het toilet worden doorgespoeld. Deze doekjes worden preventief bij gemalen onderschept en eruitgehaald. Inwoners van Almere betalen belastinggeld hierover. Dit werk is niet gratis, het geld dat dit kost kunnen we samen besparen.

Icoon doekjeshouder

Rioolgalerij

Wat mag dan wel?

Oké, helder. het is nu duidelijk wat je beter niet door het toilet kan spoelen. Maar je vraagt je dan af: wat kan er dan wel in het riool van Almere terecht? Het is simpel als je denkt aan de 3P’s. Die staan voor: poep, plas en (wc)papier.

Onthoud je de drie P’s, dan zit je altijd goed.

Icoon toiletrol

Waarom mag toiletpapier wel en mogen vochtige doekjes niet?

Dat heeft te maken met cellulosevezels. Deze zorgen ervoor dat het toiletpapier stevig blijft als het droog is. Als het nat wordt, dan breken de verbindingen tussen de vezels af en valt het helemaal uit elkaar. Vochtige doekjes zijn anders opgebouwd en vallen niet goed uit elkaar als ze het riool in gaan. Dit veroorzaakt dus verstoppingen.

Icoon molecuul

Kortom: maak Almere #spoelbewust!

Om het riool en de rioolwerkers van Almere minder te belasten, moeten we samen meer bewust worden over wat we wel en niet doorspoelen. Onthoud dat je altijd goed zit als je enkel poep, plas en (wc)papier door het riool spoelt. Zorg ervoor dat de vochtige doekjes niet bij de gemalen terecht komen. Zo maken we Almere meer #spoelbewust en leggen we minder belasting op het riool!

Rioolfeitjes

Bakolie en frituurvet

Ook olie en vet horen niet thuis in het riool

Naast vochtige doekjes wordt er ook veel olie en vet door het toilet of de gootsteen gespoeld. Deze vloeistoffen veroorzaken net als vochtige doekjes verstoppingen in het riool. Door meer #spoelbewust te worden kunnen we ook dit soort verstoppingen tegengaan.

Meer over olie en vet